HTML

A nap vicce

Panka blogja:)

Eredetileg irodalmi blognak indult, ezért találhatóak az elején "irodalmi bejegyzések". Mivel most már nem kell ilyet írnunk, inkább magánéleti blog lett belőle. Életem darabkái, életképek.:)

HASIZOMEDZÉS! ;)

A nap vicce

Utolsó kommentek

Indavideó

Rilke: A párduc

2009.11.04. 20:44 pankablogja

Még soha nem voltam börtönben. Nem tudom, milyen érzés napokat, hónapokat, sőt éveket tölteni egy poros, pici, egészségtelen cellában. De van egy olyan tippem, hogy nem a világ legjobb dolga.
Szerencsétlen párducunknak a ketrece a börtöne. Ki tudja, mióta él ott abban az állatkertben fogva tartva. Kezd beleőrülni a helyzetébe. A távoli dolgokat már nem is látja, nem is érzékeli. Világa csupán a rácsokon belülre korlátozódik.
Tanárnő említette órán Pál apostol szavait: „Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre” /1Kor13,12/. Kicsit átírnám: Mert most rácsok által homályosan látunk, akkor pedig színről színre.
Nincsenek ma köztünk ilyen emberek a világon? Akik csak az orrukig látnak? Tetteik előtt nem képesek felmérni azok következményét? Nem gondolnak a többiekre, nem látnak „távolra”?
Ezek között az emberek, és a már említett párducunk között csak egyetlen különbség van. A párduc nem tehet róla, hogy így kell élnie. (Lehet, hogy már fogságban is született.) Gondoljunk csak a predestinációra! Lehet, hogy ennek az állatnak ez a sorsa. (S valószínű, ha kiszabadulhatna, egészen megváltozna. Visszakapná élete értelmét.)
DE mi, ezek az emberek, tudnánk a rövidlátásunkon változtatni! HA akarnánk…

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pankablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr771500964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2009.11.05. 07:59:09

kétségtelen, ilyen üzenete is van a versnek, és ez nagyon fontos tanítás.
másrészt viszont (ami a szimbolisták számára a legfontosabb) azt a felismerést közli, hogy az embernek ugyanúgy nem természetes környezete a "lét", mint a párducnak a ketrec. a világmindenség örök harmóniájából kiragadva - és erről mit sem tudva - a földi élet siralomvölgyében, vagy épp ketrecében körözünk; érezzük, hogy nem vagyunk boldogok, de nem tudjuk, miért.

pankablogja 2009.11.05. 19:05:12

hát ezt vagy 3x el kellett olvasnom, mire felfogtam. vagy legalábbis azt hiszem, hogy felfogtam...
süti beállítások módosítása