HTML

A nap vicce

Panka blogja:)

Eredetileg irodalmi blognak indult, ezért találhatóak az elején "irodalmi bejegyzések". Mivel most már nem kell ilyet írnunk, inkább magánéleti blog lett belőle. Életem darabkái, életképek.:)

HASIZOMEDZÉS! ;)

A nap vicce

Utolsó kommentek

Indavideó

Mikszáth Kálmán: Bede Anna tartozása

2010.05.23. 16:54 pankablogja

Egy megrendítő novella, amire most bukkantam rá a szöveggyűjteményben.
A mű arról szól, hogy Bede Annát beidézik félév letöltendő fogházra, orgazdaság vétségével. Azonban Anna a megadott időpont előtt egy héttel meghal, így testvére, a gyönyörű Bede Erzsi megy el a bíróságra. A bírák először hajtogatják, hogy: "a törvény, törvény", aztán mégis megesik a lányon a szívük, aki csak azért jött el, hogy teljesítse testvérének tett utolsó ígéretét. És ekkor azt hazudják(!) neki, hogy biztosan rossz helyre küldték a levelet!
Nekem ez túl nagy pálfordulás itt hirtelen: az elején még a törvény hatalmáról beszélnek, aztán meg semmibe veszik azt. Ráadásul hazudnak. Egyébként meg: ugyan nem mozgok túl otthonosan a jogban, de én úgy gondolom, hogy ha valaki meghal, akkor a rá kisszabott büntetés nem száll autómatikusan tovább a hozzátartozóira. Szóval Erzsinek egyáltalán nem kellett volna odamennie. Csak hát valamit megígért, meg annak ellenére, hogy a család tudta, hogy Anna bűnös, titkon talán reménykedtek az ártatlanságában... 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pankablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr412025477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.05.25. 08:28:00

Császka Betti írt erről a témáról egy nagyon jó esszét, aminek az volt a lényege, hogy különböző értékrendek ütköznek itt ("törvény, törvény" vs. Bede Erzsiék naiv-babonás-vallásos nézetei a bűn és büntetés szétválaszthatatlanságáról), és mivel Anna halálával valóban elévült a bünetés, de ezt Erzsi úgysem értette volna meg, ezért mondják neki azt a bírák, hogy Anna nem is volt bűnös. mert Erzsinek az erkölcsi rendszerébe nem fért volna bele, hogy a nővérét örökké bűnösnek tudja.

szóval ne légy mérges a bírákra. nem hazugok ők, csak jó emberismerők. papíron már rendben volt Anna ügye - az a fontos, hogy a lelkekben (a hozzátartozók lelkeiben) is rendben legyen.

Tamás Zádor 2019.04.08. 20:28:16

Kedves, Panka!
Nagyon köszönöm, hogy leírtad a novella/mű tartalmát! A fogalmazásom a te segítségeddel 5 -ös lesz! Hálás vagyok!
Köszönöm szépen!
süti beállítások módosítása