HTML

A nap vicce

Panka blogja:)

Eredetileg irodalmi blognak indult, ezért találhatóak az elején "irodalmi bejegyzések". Mivel most már nem kell ilyet írnunk, inkább magánéleti blog lett belőle. Életem darabkái, életképek.:)

HASIZOMEDZÉS! ;)

A nap vicce

Utolsó kommentek

Indavideó

Baudelaire: Az albatrosz

2009.10.25. 21:57 pankablogja

A vers központjában abszolút az albatrosz áll. Ennek a költeménynek talán az a különlegessége, hogy nem egy nézőpontból szemléli az albatroszt. Nem csak azt mutatja be, hogy milyen szép is egy ilyen madár. Vagy nem csak arról ír, hogy mennyire kártevő e faja az élővilágnak. Hanem egyszerre festi le a délceg állatot és az elesett, béna madarat. Mindez csak attól függ, hogy hol van éppen. Repül-e a légben, vagy botladozik a stégen (mármint a hajó fedélzetén, de az sehogy se akar rímelni…)

Gondoljunk csak bele saját életünkbe! Abban is van egy ilyen kettőség. Mennyire befolyásolja mindennapjainkat a környezetünk, a közösségünk, amelyben élünk. Mikor vagyunk boldogok? Ha szabadnak érezzük magunkat, s „nem törik le szárnyainkat” a szabályok, törvények. S bármilyen pici korlátok közé is szorítanak minket, rögtön „rabságban” érezzük magunkat. Pedig a szabadság az tulajdonképpen csak annyi, hogy bizonyos lehetőségek között azt csinálom, amit akarok… (természetesen úgy, hogy az másnak ne ártson).

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pankablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr801474830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2009.10.26. 20:07:48

igen, az albatrosz kulcsszava "a környezet" - a fent és a lent összebékíthetetlen kettőssége. mi mást kívánhatnék magunknak, minthogy sose legyünk "lent", ahol a részeg matrózi nép kiröhögi a szárnyunkat.

SzösziHusííí 2009.11.01. 16:55:19

Panka, ha felnőtt leszel, legyél főállású gondolkodó :) mert nagyon jó gondolataid szoktak születni :P
süti beállítások módosítása