HTML

A nap vicce

Panka blogja:)

Eredetileg irodalmi blognak indult, ezért találhatóak az elején "irodalmi bejegyzések". Mivel most már nem kell ilyet írnunk, inkább magánéleti blog lett belőle. Életem darabkái, életképek.:)

HASIZOMEDZÉS! ;)

A nap vicce

Utolsó kommentek

Indavideó

Ibsen: Nóra

2009.12.29. 14:22 pankablogja

Ibsen Nórája nem tartozik a kötelezők közé, csak (melegen) ajánlott… Lehetett rá jelentkezni. Így visszaemlékezve csak azért választottam ezt, mert ofő azt mondta, hogy ne ezt olvassam. Csakazértis.

Anno, amikor elolvastam, felmerült bennem, hogy: oké, szép, szép, de miért kell elolvasni? Miért tartozik a fontos könyvek közé? Egyáltalán van valami mondanivalója?

Azóta (azt hiszem) rájöttem. Nóra egy rossz házasságban él. Ez keseríti meg mindennapjait. Ő mindent megtesz férjéért, ám Helmer csak kihasználja. Míg Nóra hamisít is férje egészségéért, addig Helmer azt akarja, hogy Nóra csak az övé legyen. Hát nem egy hosszútávra ítélt házasság… Illetve nem is házasság, csupán egymás mellett élés. Amikor Nóra visszaadja Helmernek a gyűrűjét, azt mondja, hogy ahhoz, hogy újra együtt legyenek nagy csoda kellene. Mégpedig az, hogy az együttélés házasság legyen.

És Nórának van bátorsága kilépni ebből a rossz házasságból. Akkor is, ha ez a korban nem volt elfogadott. Lehetne róla példát venni, és a halálraítélt házasságokat nem szenvedni tovább…

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pankablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr331630445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2009.12.29. 17:58:48

így kerek. mármint a 15 bejegyzés. az első hivatalos blog-ötöst te kapod, bár lehet, hogy másnak is megvan már a kötelező számú - de a te oldaladra járok leggyakrabban. (...) januártól lehet írni a magyar-magyaros bejegyzéseket.
bármilyen szép és értő értelmezést is adtál a Nóráról (mert azt adtál, anno órán és itt is), tartom magam ahhoz, hogy nem neked kellett volna elolvasnod. mindegy.
a mainál szebb napokat kívánva, szeretettel:
ofő

pankablogja 2009.12.29. 18:53:48

hát csakazértis.
amúgy az a tegnapi volt:(
az első hivatalos ötösnek meg örülök. nagyon. :)
süti beállítások módosítása