HTML

A nap vicce

Panka blogja:)

Eredetileg irodalmi blognak indult, ezért találhatóak az elején "irodalmi bejegyzések". Mivel most már nem kell ilyet írnunk, inkább magánéleti blog lett belőle. Életem darabkái, életképek.:)

HASIZOMEDZÉS! ;)

A nap vicce

Utolsó kommentek

Indavideó

Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd

2010.05.22. 19:45 pankablogja

„Ilyen az ember. Egyedüli példány.”

Ezt teljes mértékben osztom. Hiszen nincs két egyforma ember. Valamiért mindenki egyedi.

DE mégis van, akikre azt mondják, hogy szürke kisegerek. Ez most úgy tűnik, mintha ellentmondanék saját magamnak. Pedig nem szoktam ilyen öngólt rúgni…

Talán azokra mondják ezt, akik annyira akarnak hasonlítani az átlaghoz, a trendhez, hogy beszürkülnek, elfelejtenek önmaguk lenni… Azt hiszem, rájuk mondanák azt, hogy egyedi; a maga módján.

Ami tetszik a versben az az őszinteség. „Nem volt nagy és kiváló”. Pedig egy temetés már kifejezetten azok közé az alkalmak közé tartozik, ahol felbecsülik az embert. Tipikus példa az „emlékek idővel megszépülnek”-re. De itt nem. Kosztolányi elverseli a halott érdemeit, de nem száll el vele a ló. Hiszen a legújabb kutatások szerint mindenki meghal, és lehet, hogy fájó, de sajnos így van, mindenkinek a hiányát túlélte az emberiség…

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pankablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr772023606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.05.25. 08:32:39

a ló elszáll, de írásban megmarad? van ilyen kifejezés, hogy elszáll a ló?

ezt leszámítva tetszik, amit írsz, magam nem is vettem észre, pedig milyen fontos kijelentés Kosztolányitól, hogy "nem volt nagy és kiváló"! nem abban kell mérni az ember érdemét, hány Nobel-díja van, hanem hogy van/volt/, és hogy együtt él/t/ a többiekkel, akik szerették (vagy épp nem), és vele alkottak közösséget. és milyen jó, hogy ez az esély meg ez a méltóság mindenkinek megadatik.

pankablogja 2010.05.25. 20:33:18

hát anya meg apa is ismeri:D

Fati/ma 2010.05.28. 16:32:31

Nincs két egyforma ember és nincs két egyforma sors.
Ha van mérce a végén, az éppen ez: hogyan élted meg a sorsodat? Több lett-e általad a világ? Amire elmentél, jobb lett-e a világ(nak az a része, amire hatni tudtál), mint amikor érkeztél?

Fati/ma 2010.05.28. 16:38:37

Elszáll vele a ló...
Úgy elgondolkoztam, mit is jelent.
Túloz, nagyot mond, elbízza magát.

Két tippem van rá, honnan ered:
a) A szárnyas ló: a Pegazus. Ez a költők lova. Jó, én tudom, hogy a költő sohase lódít, az igazat mond, ne csak a valódit - de ezt nem minden költő tudja.
b) Olyan gyorsan vágtat, hogy már szinte repül: nem a földön jár. Vagy úgy vágtat vele a ló, már semmiképpen sem tudja kontrollálni, ami történik vele. Már nem ő irányítja a szavait, hanem a szavai őt.
Az interneten egy másik bejegyzés szerint:
"Tényleg papucs vagy. Légy már férfi. Nem kell mindent megengedni neki, mert akkor elszáll vele a ló."

pankablogja 2010.05.28. 19:38:56

ezt ofőnek kellett volna megírnod! de azért kössz.:D

oFő 2010.06.01. 09:25:17

nálunk falun csak elszalad a ló az emberrel, elszállni a madár mellett legfeljebb a szó szokott.
de beírtam a google-ba, és megnyugtatóan (illetve számomra épphogy nyugtalanítóan) sok olyan oldal jött elő, ahol valóban használják ezt a kifejezést.

jó pap és rossz magyartanár holtáig tanul...
süti beállítások módosítása