HTML

A nap vicce

Panka blogja:)

Eredetileg irodalmi blognak indult, ezért találhatóak az elején "irodalmi bejegyzések". Mivel most már nem kell ilyet írnunk, inkább magánéleti blog lett belőle. Életem darabkái, életképek.:)

HASIZOMEDZÉS! ;)

A nap vicce

Utolsó kommentek

Indavideó

Mikszáth Kálmán: Tímár Zsófi özvegysége

2010.01.23. 08:53 pankablogja

A Tímár Zsófi özvegysége c. novella a Jó palócokban található.

Tímár Zsófit megcsalta, elhagyta ura, Péter. Még el sem búcsúzott, egy éjszaka szökött meg egy lánnyal. Tímár Zsófinak mégis van egy különleges tulajdonsága: mindig tud mosolyogni. Életének egyik sarokköve az a nap, amikor Péter elment. Azelőtt a nap előtt a boldogságtól mosolygott. Utána már csak a bánattól. Azonban hatalmas erő tulajdonában van: reménykedik… Szokták mondani, hogy a remény hal meg utoljára. De egyszer az is meghal! Tímár Zsófi reménysége a templom alatt –élete talán legörömtelibb pillanatában- veszik el. Péterrel együtt meghal a reménysége. Most már matematikai esélye sincs arra, hogy lássa hazajönni Pétert. Már a remény sem él…

És mégis! Ha csak gondolatban folytatnák a novellát! A feleség megbocsát a bűnös férjnek. Azonban a boldog megbékélés pillanatában Péter szörnyethal. Egyszerre érnek oda a templom aljához… A temetést szomorú gyászév(ek) követik. De Tímár Zsófi mégis lehet boldog! Hiszen tudja, hogy ura már jó helyen van, ráadásul nem haragban váltak el! És bízik benne, hogy egyszer egy szép napon újra látják egymást, ha eljön az ideje. Újból van reménye! Újabb reménye van! Persze, addig még várni kell, ami nem is mindig olyan könnyű. De az élet küzdelmekből áll. S lehet, hogy a csata tárgya az idő, amit le kell győzni. Hadd idézzek egy örök igazságot, nagy favoritot: „A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga.”

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pankablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr301694487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzösziHusííí 2010.01.25. 22:13:09

naa ez kilály :D üdv a fedélzeten :D
és ssssssssss :D de csak az utolsó mondatért :D
süti beállítások módosítása