HTML

A nap vicce

Panka blogja:)

Eredetileg irodalmi blognak indult, ezért találhatóak az elején "irodalmi bejegyzések". Mivel most már nem kell ilyet írnunk, inkább magánéleti blog lett belőle. Életem darabkái, életképek.:)

HASIZOMEDZÉS! ;)

A nap vicce

Utolsó kommentek

Indavideó

Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt

2010.01.23. 18:18 pankablogja

 

Olej Tamás, a brezinai bacsa messze földön híres. Erős jellem, élete minden katasztrófáján túlteszi magét valahogy. Tipikusan az az ember, aki tudja, hogy mi a feladata, mi a következő lépés, egyok dolgát teszi a másik után. Kívülről megrendíthetetlen ember, ám a mellkasában érző szív dobog. Talán legfontosabb tulajdonsága mégis a becsületesség. Soha nem csapott be senkit, mindig mindenkivel tisztességesen bánt. Ezért is megy világgá, amikor folt esik a becsületén, amikor nem tud elszámolni lelkiismeretével.

 

Taláry Pál Anikát (Olej lányát) követeli. De nem ingyen, hanem odaadná Olejnek a juhokat és az akolt. Olej rég erre vágyik, ez az egyik nagy álma. Na, de nem a lányáért cserébe!

 

Másnap Anika eltűnik, ám a birtoklevél ott fekszik az asztalon. Ez rosszabbul érinti Olejt, mintha csak szimplán elrabolták volna tőle lányát. Életében egyszer ingott meg, akkor is csak egy pillanatra, s mi lett a következménye!

 

Ezt nem tudja feldolgozni a brezinai bacsa. Menekül a lelkiismerete elől Felégeti aklát, a 100 kedves juhával együtt. El akar tüntetni mindent, ami erre a botlására emlékezteti. Nem tud elszámolni tettével. Inkább menekül a következmények elől, világgá megy.

 

Mégis az ellenkező célt éri el vele! A felégett akol helyén oly mértékben károsodott a föld, hogy nem képes regenerálódni. Az embereket örökké emlékeztetni fogja az a fekete folt arra, hogy tetteiknek következménye van, amiket vállalni kell!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pankablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr831695869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.01.26. 08:34:59

ez nagyon jó, Panka, mindenki nek olvasnia kellene - ha nem is a mikszáthi novellát, mert az a mai generációnak túl hosszú, de ezt a blogbejegyzést, ami hűen visszaadja a novella mondanivalóját, erkölcsi értékfelfogását.
süti beállítások módosítása